Το θαυματουργό δεντρολίβανο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Κατηγορίες

Δράσεις

Άφυσες, αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές, αντινεοπλασματικές, αντιφλεγμονώδεις, νευροπροστατευτικές

Προφυλάξεις

Να μην χρησιμοποιείται: 1) Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 2) Από όσους λαμβάνουν λίθιο (lithium).

Μέρος που χρησιμοποιείται:
Τα φύλλα

Συλλογή

Τα φύλλα συλλέγονται όλο το καλοκαίρι, αλλά η καλύτερη εποχή είναι η περίοδος της ανθοφορίας.

Συστατικά

Ροσμαρινικό οξύ, φλαβονοειδή, φαιναλικές ενώσεις (φαινολικό οξύ σαλβιγενίνη, καρνασικό οξύ, πτητικά έλαιο (1% περίπου, που περιέχει βορνεόλη, λιναλόφλη, καμφένιο, κινεόλη και καμφορα)

Κυκλοφορικό 90%
Νευρικό 80%
Ήπαρ - Χολή 80%
Αιμοποιητικό 80%
Πεπτικό 60%
Ουροποιητικό 60%

Οικογένεια: Labiatae

Βοτανική ονομασία: Rosmarinus Officinalis

Συναντάται και ως: Ρόσμαρι, διοσμαρίνι, αρίσμαρι, αρισμαρί, δενδρολίβανο

Περιγραφή – Χαρακτηριστικά

Βιολογικό Δενδρολίβανο από τα ορεινά της Ηπείρου

Το δεντρολίβανο είναι αειθαλής θάμνος ύψους μέχρι 1,5μ., με όρθια καφέ κλαδιά. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, μικρά και μυτερά, πράσινα σκούρα επάνω και πράσινα ανοικτά από την κάτω πλευρά. Τα άνθη του είναι μικρά, γαλάζια (ιώδη), και σχηματίζουν πυκνούς βότρυες

Ιδιότητες
Το δεντρολίβανο είναι ευρέως γνωστό βότανο, το συναντάμε πολύ συχνά στη μεσογειακή κουζίνα ως άρτυμα. Η πληθώρα των ιδιοτήτων του, αλλά και οι πολλές συνέργειες που μπορεί να δημιουργήσει το κατατάσσουν στην κορυφή των χρήσιμων βοτάνων στη βοτανολογία ιδιαίτερα στο στάδιο της πρόληψης.

Χαρακτηρίζεται ως το ‘ελληνικό gingko biloba’, βότανο της μνήμης και της εγκεφαλικής λειτουργίας. Δρα στο μικροκυκλοφορικό σύστημα του εγκεφάλου, συμβάλλει αποτελεσματικά στη συγκέντρωση και την πνευματική κόπωση’. 

Έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ είναι αποδοτικό σε περιπτώσεις έντονης κατάθλιψης33 και σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Επιπλέον, επιδεικνύει μεγάλη ωφέλεια στο κυκλοφορικό σύστημα, καθώς οι φαινολικές ενώσεις του ελαττώνουν το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα”. Συμβάλλει στην ομαλή απομάκρυνση της αθηρωματικής πλάκας, επαναφέροντας την ποιότητα των αγγείων. 

Χρήσιμες ιδιότητες παρουσιάζει και σε περιπτώσεις ηπατικής βλάβης, καθώς επίσης και στον διαβήτης. Αποτελεί σύμμαχο στο μεταβολικό σύνδρομο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διουρητικός παράγοντας.

Για εξωτερική χρήση χρησιμοποιείται σε λάδι ή σαν συστατικό για κεραλοιφή για την επούλωση διαβητικών τραυμάτων, για πόνους στις αρθρώσεις και την κακή κυκλοφορία.
Το αιθέριο έλαιο μπορεί να εφαρμοστεί αραιωμένο σε έλαιο βάσης στους κροτάφους για να ενισχύσουμε τη μνήμη και να μειώσουμε την εργασιακή ένταση. Μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει τ μικροτριχοειδή αιμάτωση βοηθώντας στην τριχόπτωση και την ανάπτυξη νέων τριχών.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pl/50278584609000633
https://link.springer.com/article/10.1186/1743-7079-10-19 Ανακτήθηκε: 02/07/20)
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/bit/s0378874102000985 (Ανακτήθηκε: 02/07/20).
(Ανακτήθηκε: 02/07/20).

ΙΧΩΡ ΚΟΙΝΣΕΠ
ΙΧΩΡ ΚΟΙΝΣΕΠ

Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση παραγωγών Ηπείρου « ΙΧΩΡ » εδρεύει στα Ιωάννινα και ασχολείται με την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αλλά και άλλων τοπικών προϊόντων της Ηπείρου.