Κυνόροδο ή καρπός άγριου τριάνταφυλλου 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Κατηγορίες

Δράσεις

Αντιοξειδωτικές, αντιπολλαπλασιαστικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές.

Προφυλάξεις

Να μην χρησιμοποιείται κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θυλασμού

Μέρος που χρησιμοποιείται:
Οι καρποί

Συλλογή

Το φθινόπωρο. Όταν οι καρποί είναι ώριμοι.

Συστατικά

Πολυφαινόλες, προανθοκυανιδίνες, ανθοκυανίνες, καροτονοειδή, ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), φλαβονοειδή, κουερσετίνη.

Ανοσοποιητικό 90%
Μυοσκελετικό 80%
Κυκλοφορικό 70%
Ουροποιητικό 70%
Ήπαρ - Χολή 70%
Πεπτικό 50%

Οικογένεια: Rosaceae

Βοτανική ονομασία: Rosa Canina

Συναντάται και ως: Αγριοτριανταφυλλιά, ροδαριά, κυνοροδή

Περιγραφή Χαρακτηριστικά

Η αγριοτριανταφυλλιά είναι θάμνος που φτάνει έως τα 5μ, ύψος, με πολύκλαδο και αγκα- θωτό βλαστό. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή και οδοντωτά.

Τα άνθη της έχουν χρώμα λευκό ή ροζ, είναι επίπεδα και απλά. Οι καρποί είναι ωσειδείς, με κόκκινο χρώμα και πολλούς σπόρους.

Ιδιότητες

Το άγριο τριαντάφυλλο είναι το βότανο με την περισσότερη βιταμίνη C και λόγω των συνεργιστικών στοιχείων του μπορεί να έχει υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας αλλά και διεισδυτικότητας στα κύτταρα.

Εμφανίζει ανοσολογικές επιδράσεις, αυξάνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς το βοηθάει στη ρύθμισή του’. Σημαντική συμβολή έχει ακόμα στην οστεοαρθρίτιδα, μειώνει τον πόνο και την φλεγμονή και αντιμετωπίζει τη δυσκαμψία.

Σε μελέτες αποδείχθηκε η συνεργιστική δράση του κυνόροδου, της ιτιάς και της τσουκνίδας. Φαίνεται ότι τα βοτανικά εκχυλίσματα των τριών αυτών βοτάνων είναι ικανά να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη κλινική εικόνα για την παραπάνω ιδιότητα.

Επιπροσθέτως χρησιμοποιείται παραδοσιακά για διάφορες μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Μπορεί να θεωρηθεί πλέον ασφαλή και αποτελεσματική συμπληρωματική λύση. Αρκετές έρευνες που διεξήχθησαν δοκιμάζουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του κυνόροδου.

Φαίνεται ότι η δράση αυτή σχετίζεται με τον συνδυασμό των αντιοξειδωτικών συστατικών, των αντιπολλαπλασιαστικών ιδιοτήτων και την περιεκτικότητά του σε κουερσετίνη. Αναδεικνύεται η ικανότητά του να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων στον εγκέφαλο, χωρίς όμως να προάγει την απόπτωση.

Ενισχύει τους χημικούς παράγοντες. Από τη χρήση του προάγεται όφελος και σε άλλους τύπους καρκίνου.

Tip!

Εξωτερικά το λάδι από το άγριο τριαντάφυλλο είναι πολύτιμο ελιξίριο ομορφιάς. Ευνοεί την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και συμβάλλει στην αντιγήρανση.

Προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και επιδρά στη μείωση των λεπτών γραμμών.

Ενισχύει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Συντελεί στη μείωση των ουλών και των ραγάδων,

ΙΧΩΡ ΚΟΙΝΣΕΠ
ΙΧΩΡ ΚΟΙΝΣΕΠ

Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση παραγωγών Ηπείρου « ΙΧΩΡ » εδρεύει στα Ιωάννινα και ασχολείται με την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αλλά και άλλων τοπικών προϊόντων της Ηπείρου.